Estrogenul este un hormon care joaca un rol foarte important in dezvoltarea sexuala si reproductiva, in special in randul femeilor, desi si barbatii produc acest hormon in cantitati mai mici.
Este, de asemenea, considerat a fi unul dintre principalii hormoni sexuali feminini, impreuna cu progesteronul. Termenul “estrogen” se refera la toti hormonii similari din punct de vedere chimic din acest grup, care sunt estronul, estadiolul si estriolul.
Produs din colesterol de catre ovarele femeilor in fiecare luna, estrogenul circula prin sange, trece usor prin toate organele si tesuturile si este in cele din urma metabolizat de catre enzimele din ficat. Exista trei tipuri majore de estrogen care sunt produse in mod natural in corp. Aici iti sunt prezentate unele dintre simptomele aduse de catre nivelele slabe de estrogen.
- Simptome premenstruale
- Endometrioza
- Infertilitate
- Senzatie de oboseala
- Displazie cervicala
- Scaderea libidoului
- Luare in greutate
- Crampe menstruale
- Dureri de cap
- Fibroza uterina
- Sani fibrocistici
- Menstruatie in exces
- Depresie
- Probleme ale glandei tiroide
- Cancer (de san, uterin, ovarian, de prostata si de colon)
3 tipuri majore de estrogen
- Estron (E1): aceasta e principala forma de estrogen produsa in timpul menopauzei si este produs in principal in ficatul si in celulele tale de grasime. Din moment ce toxinele cum ar fi de exemplu xenoestrogenii, metalele grele si alte substante poluante care iti afecteaza in mod direct nivelele de hormoni sunt stocate in ficatul si in celulele de grasime, persoanele cu nivele mai mari de toxicitate au forme alterate si contaminate de estron.
- Estradiol (E2): acesta este principalul hormon produs la nivelul ovarelor. Acest hormon e cunoscut pentru faptul ca joaca un rol major in nivelele de energie fizica, in somn, placere, apetitul sexual si oasele, piele si fire de par sanatoase. Ajuta, de asemenea, la mentinerea membranei mucoase, oferind hidratare buzelor, pielii, ochilor, tractului gastrointestinal si vaginului. Estradiolul este un foarte puternic stimulator al proceselor de crestere si nivelele crescute ale acestui hormon au legatura cu cresterea riscului de cancer de san, a cancerului uterin si a cancerului ovarian.
- Estriol (E3): acest hormon e produs la nivelul ficatului si al celulelor mamare. Este, de asemenea, produs in principal de placenta in timpul perioadei de sarcina. Se sugereaza ca aceasta forma de estrogen joaca un rol cheie in determinarea celulelor care sunt activate sau inactivate de estrogen. Aceasta este o forma foarte protectoare de estrogen care poate sa reduca factorii de crestere celulara si alti estrogeni. Estriolul poate sa reduca nivelele de estradiol mai agresiv si poate sa te protejeze impotriva cancerului de san indus de radiatii.
Ar trebui in mod normal sa avem un raport de 90% estriol, 7% estradiol si 3% estron in ceea ce este numit Formula Tri Estrogen.
Problema cu nivelele scazute de estradiol poate afecta nivelul de estrogen
Estradiolul are rolul de a stimula nivelele de serotonina in mod natural. Atunci cand nivelele acestui hormon incep sa scada, incep sa scada de asemenea si nivelele de serotonina. Pentru a contracara acest lucru, adrenalina determina cresterea nivelelor de norepinefrina si de epinefrina, care prezinta unele mecanisme naturale de echilibrare.
Cu toate acestea, daca suferi de stres cronic sau daca ai glande slabite, nivelele de epinefrina vor scadea, ceea ce va afecta echilibrul natural cu norepinefrina. Aici sunt prezentate simptomele care vor urma:
Nivele scazute de serotonina: dureri de cap, depresie, senzatie de oboseala, apetit sexual scazut, insomnii si bufeuri
Dezechilibre ale nivelelor de norepinefrina si epinefrina: bufeuri, insomnie si anxietate.
Coeficientul tau de estrogen
Daca iti testezi subtipurile de estrogen, poti sa iti descoperi coeficientul de estrogen sau CE. Cunoscutul cercetator al estrogenului, medicul Henry Lemon, a descoperit ca, cu cat e mai mare cantitatea de hormon E3 care te protejeaza de cancer prin comparatie cu hormonii E1 si E2 de promovare a cresterii, cu atat iti scade riscul de dezvoltare a cancerului sensibil la estrogen.
Formula pentru a iti descoperi coeficientul de estrogen este:
Totalul E3/ (Total E1+Total E2)
Daca coeficientul tau de estrogen este mai mic de 1, atunci riscul tau de a suferi de cancer de san este mai mare decat in cazul unei persoane care are un coeficient de estrogen mai mare de 1. Acest coeficient este, de asemenea, foarte util in determinarea altor aspecte ale sanatatii tale hormonale si a riscului de autoimunitate.
Pericolele din spatele tratamentelor cu hormoni
Atunci cand hormonii cum ar fi tiroida, estrogenul si progesteronul sunt suplimentate prin intermediul retetelor, al cremelor si al contraceptivelor cum ar fi de exemplu pastilele anticonceptionale, acestea o sa inunde in mod anormal corpul cu cantitati nenaturale de hormoni. Acest lucru va provoca cateva raspunsuri diferite in interiorul corpului:
- Reducerea situsurilor receptoare: drept raspuns, situsurile receptoare ale celulelor pentru acel hormon sunt reduse intr-o incercare de a te proteja de prea multa interactiune hormonala. Prin urmare, poti sa ai destui hormoni tiroidieni, progesteron si alti hormoni in fluxul sangvin, dar sa ai o sensibilitate celulara scazuta.
- Reglarea hormonala este afectata: hipotalamusul si glanda pituitara, centre cheie din creier care controleaza secretia de hormoni, sunt in comunicare constanta cu celulele hormonale pentru a regla si a controla nivelele de hormoni aflati in circulatie. Daca creierul simte ca nu exista destui hormoni, va semnala o productie si o secretie mai mare.
Daca simte ca nivelele de hormoni sunt prea mari, asa cum se intampla in cazul terapiilor cu hormoni, atunci va reduce productia de hormoni. Dupa o perioada de timp, bombardarea constanta cu hormoni artificiali va opri productia de hormoni naturali. Glanda apoi se va atrofia si isi va pierde functiile, ceea ce va face din pastilele si cremele cu hormoni o necesitate.
- Cresterea stresului asupra ficatului:o bombardare excesiva cu hormoni isi va pune amprenta asupra ficatului tau, care va incerca cu disperare sa descompuna excesul de hormoni pentru a il elimina in mod eficient din corp. De-a lungul timpului, hormonii vor fi eventual stocati in celulele de grasime.
Stresul cronic asupra ficatului va crea probleme cu nivelele de toxicitate, cu digestia, cu metabolismul si inflamatia, printre multe alte lucruri. Printre aceste simptome, se numara si nivelele mari de colesterol si nivelele scazute de energie si de imunitate.
- Acumularea de metaboliti toxici ai estrogenului: Afectarea functiei hepatice va provoca o descompunere inadecvata a unor hormoni mai vechi, ceea ce le permite sa revina in fluxul de sange intr-o forma si mai toxica fata de atunci cand au intrat prima data in ficat. Printre acestea, se numara si 4 hidroxi estrona, 4 hidroxi estradiolul, 16 hidroxi estrona si 16 alfa hidroxi estradiolul.
Aceste forme toxice de estrogen determina o crestere dramatica a riscului tau de a suferi de cancer de san, endometrioza, cisturi ovariene, displazie cervicala, probleme cu prostata, menopauza, andropauza (menopauza barbatilor) si tulburarile de glanda tiroida.
- Problema nu este rezolvata: chiar daca problema este rezolvata de nivelele prea mari de hormoni, testele de sange vor analiza doar substantele naturale si, prin urmare, vor prezenta un deficit. Sfaturile medicale obisnuite vor include mai multe terapii cu hormoni, care doar vor determina inrautatirea problemelor.
*** Nu sunt impotriva terapiei cu hormoni bio identici, dar cu toate acestea, scopul medicului ar trebui mereu sa fie sa sustina corpul si sa il ajute sa se vindece pana in momentul in care este capabil sa mentina nivelele de hormoni fara utilizarea unor hormoni bio identici, daca acest lucru e posibil. Multi oameni doar presupun ca trebuie sa urmeze un astfel de tratament pentru tot restul vietii lor, pentru ca doctorii au creat un plan pentru ei.
Imitatori ai hormonilor
Xenoestrogeni: Acestia sunt niste compusi artificiali produsi in industrie, care au efecte estrogenice si care difera din punct de vedere chimic fata de arhiestrogeni (care apar in mod natural), produsi de organismele vii. Acesti noi compusi sunt omniprezenti in societatea noastra. Acestia mimeaza efectele produse de estrogenul adevarat, interactionand cu situsurile receptoare si fie contribuie la excesul de estrogen, fie blocheaza efectele produse de estrogenul adevarat.
Estradiolul natural produs in corp depinde de globulina de legare a hormonilor sexuali pentru a reusi sa intre in celula. Cu toate acestea, aceste molecule libere de estrogen sunt capabile sa interactioneze in mod direct cu celulele fara ajutorul globulinei de legare a hormonilor sexuali. Aceasta diferenta e foarte importanta, pentru ca permite estrogenului artificial sa intre mai repede in celule si inhiband intrarea formei naturale a hormonului in celula.
12 trucuri pentru a iti echilibra nivelul de estrogen
- Redu consumul de disruptori endocrinici: trebuie sa renunti la contraceptivele orale, la cremele cu hormoni si la medicamentele cu hormoni pe baza de reteta. Ar trebui sa te consulti cu medicul tau despre acest lucru si ar putea sa fie necesare diferite etape de reducere.
- Consuma mai multe lichide de hidratare: asigura-te de faptul ca consumi o cantitate adecvata de apa curata in fiecare zi. Adaugarea de lamaie, lime sau de otet din cidru de mere in apa ta ii stimuleaza efectele de detoxifiere.
- O dieta anti inflamatoare: Elimina din dieta ta cerealele, zaharul, grasimile rele si carnea comercializata. Ar trebui sa consumi mai multe legume, fructe (lamai, grapefruit, fructe de padure), carne organica, grasimi sanatoase (cocos, unt natural, masline, ulei de masline, avocado).
- Practica postul intermitent: faptul ca adopti un post lichid de 16-24 de ore in fiecare zi sau chiar timp de cateva zile pe saptamana poate sa fie un mod foarte bun de a iti detoxifia corpul – In afara meselor cu carne, eu consum foarte multa apa, sucuri de fructe si uneori doar ceaiuri.
- Poti sa folosesti di-indol metanul: acesta este un extract din germenii de broccoli care iti paote ajuta corpul sa neutralizeze metabolitii reactivi ai estrogenului si influenteaza productia de estrogen non reactiv.
- Exercitiile fizice regulate: faptul ca iti misti corpul iti imbunatateste respiratia si perspiratia. Ajuta, de asemenea, la mobilizarea stocurilor de grasime unde se afla multe toxine si pune aceste toxine in circulatie. Este de recomandat sa faci multa miscare de slaba intensitate in fiecare zi, cum ar fi de exemplu mersul pe jos, mersul pe bicicleta, dansatul, sporturile de recreatie si tot asa mai departe. Este, de asemenea, recomandat sa faci antrenamente de mare intensitate de cateva ori pe saptamana.
- Sucuri verzi sau pudre verzi: Sucurile din fructe si legume poate sa iti ofere cantitati foarte mari de clorofila si de fitonutrienti, care iti pot stimula procesul de detoxifiere
- Foloseste uleiuri esentiale: folosirea unui difuzor de ulei esential in casa ta si aplicarea de uleiuri esentiale pe corp poate aduce foarte multe beneficii in procesele de detoxifiere.
- Foloseste tragerea cu ulei: acesta e un mod foarte bun de a indeparta resturile microbiene din corp in mod regulat.
- Stimuleaza motilitatea intestinala: stimularea frecventei si a consistentei tranzitului intestinal reprezinta un concept cheie in detoxifiere. Adoptarea unei diete alimentare anti inflamatoare, cu un continut bun de fibre, cum ar fi de exemplu semintele de chia, semintele de in, alimentele fermentate si probioticele, pot sa stimuleze motilitatea intestinala.
- Foloseste o sauna cu infrarosii: reprezinta un mod foarte bun de a stimula procesele de detoxifiere.
- Foloseste un sistem de detoxifiere de foarte buna calitate: poti sa folosesti un sistem de detoxifiere care sa te ajute sa elimini toxinele la care esti expus in fiecare zi. Aceasta nu reprezinta o curatare aspra a colonului care te va tine toata ziua pe toaleta, ci promoveaza un proces bland si comfortabil de detoxifiere care nu iti va afecta viata de zi cu zi.