Implanturi mamare inainte de sarcina
Nu e deloc o surpriza faptul ca aceasta intrebare apare atat de des in timpul consultatiilor. Pacientele mele au varsta cuprinsa intre 18 si 63 de ani, dar marea lor majoritate au varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani- care este varsta perfecta pentru a incepe sa faci copii.
Ideea de baza e aceasta: daca te gandesti sa faci un copil pe anul viitor sau deja muncesti la acest capitol, eu ti-as sugera sa mai astepti, pentru ca sanii tai de dupa sarcina ar putea sa arate putin cam diferit fata de ceea ce ai acum.
In timpul perioadei de sarcina, sanii tai se vor mari datorita schimbarilor hormonale si productiei de lapte. De fapt, multe femei declara ca sanii le-au crescut cu cel putin un numar si uneori chiar mai mult. Aceste femei care au inceput cu dimensiuni mici ajung deseori sa imi zica ca le placea atunci cand aveau sanii mai plini si de dimensiuni mai mari.
“Sanii de la inceputul sarcinii sunt un lucru de care sa te poti mira….este doar o perioada in care te poti bucura de acei sani, dar pentru cateva luni, inainte ca burta sa ii ajunga din urma, este ca si cum ti-ai facut un implant pe gratis”a scris Sasha Brown Worsham in articolul “Cele 5 etape ale sanilor din timpul sarcinii”, care a aparut in mediul online in The Stir.
Unele femei care au deja sanii de dimensiuni mari nu sunt atat de indragostite de noile lor dimensiuni atunci cand vine vorba de sani: intr-un forum din mediul online, o femeie insarcinata scria: “Inainte de a ramane insarcinata, aveam o dimensiune solida 36D. Acum, am dimensiunea 36DDD (care e echivalent cu 36E) si sunt de abia in a 12 saptamana de sarcina. Cred ca cele 2 kilograme pe care le- am luat in greutate in primul meu trimestru de sarcina s-au dus in mod direct pe sanii mei si imi e cam frica sa vad cat de mari vor deveni sanii mei pana la sfarsit.”
Marimea sanilor dupa sarcina – Mai sunt necesare implanturile mamare?
Dupa sarcina, sanii tai se pot intoarce la dimensiunile lor originale sau pot sa devina mai mici, mai mari sau mai lasati. Nu e nici un mod de a prezice viitorul; asa cum scrie Alphamom in “Postpartum, Post everything boobs”, acest lucru depinde de foarte multi factori: “De factorii genetici, de varsta ta, de dimensiunile sanilor tai, de perioada de timp in care alaptezi, de numarul de copii. Mai practic, este o nebunie totala.”
Nu o sa poti sti rezultatul decat la 6 luni dupa ce ai oprit alaptarea sau, daca nu alaptezi, la 6 luni dupa ce ai nascut. Pentru a alege implanturile mamare care sa te faca proportionala, vei avea nevoie sa iti stii proportiile- si dimensiunile originale.
Totusi, daca urmeaza sa devii mama si totusi esti nerabdatoare sa ai parte de sani noi, nu e nevoie sa astepti. Trebuie doar sa intelegi faptul ca vei avea nevoie de o revizie dupa ce vei duce sarcina pana la capat.
La cat timp dupa nastere pot face operatie pentru a-mi mari sanii?
Atunci cand esti insarcinata, placenta aflata in curs de dezvoltare stimuleaza eliberarea hormonilor, ceea ce face ca glandele tale mamare- si, prin urmare, si sanii tai- sa creasca si sa se umfle. Aceasta crestere rapida mai poate, de asemenea, sa faca ca pielea ta sa se intinda. Atunci cand ti s-a terminat laptele, sanii tai s-ar putea intoarce la dimensiunile lor originale sau pot sa devina mai mici, mai mari sau mai lasati.
Pentru a iti cunoaste cu adevarat forma si dimensiunile sanilor tai in urma sarcinii, este cel mai bine sa astepti pe o perioada de cel putin 6 luni din momentul in care ai nascut sau din momentul in care nu ai mai alaptat, oricare dintre acestea apare mai tarziu. In acest moment, o sa poti sa alegi implanturi mamare care sa te faca sa fii proportionala.
Alaptarea in sine nu o sa determine lasarea sanilor tai. Un studiu efectuat de jurnalul “Aesthetic Surgery” a identificat urmatorii factori de risc pentru un grad crescut de lasare a sanilor si anume: indicele de masa corporala (IMC), numarul de sarcini avute, o dimensiune mai mare a sanilor inainte de sarcina, fumatul si varsta. Alaptarea la san a copilului nu s-a dovedit a fi un factor de risc.
Daca te gandesti sa faci un copil in urmatorul an, eu ti-as sugera sa mai astepti cu implanturile mamare, pentru ca sanii tai de dupa sarcina pot sa arate foarte diferit fata de perechea ta actuala de sani. Dar, daca esti deja parinte de cativa ani si abia mai asteptai sa devii ceva mai proportionala, sa incapi mai bine in hainele tale sau sa corectezi o anumita asimetrie, nu trebuie in mod neaparat sa iti faci o operatie de augmentare a sanilor. Trebuie doar sa intelegi faptul ca e posibil sa ai nevoie de o revizie dupa sarcina.
In timpul sarcinii, schimbarile hormonale fac ca sfarcurile si aureola sa devina mai mari si mai inchise la culoare. Oamenii de stiinta banuiesc ca acest lucru se intampla pentru ca este modul prin care evolutia face sa ii fie mai usor unui copil sa gaseasca si sa apuce sanul.
Daca esti la dieta…
Ca si in cazul sarcinii, si pierderea in greutate isi poate pune amprenta asupra sanilor tai. Atunci cand pierzi in greutate, acest lucru nu doar ca va determina reducerea taliei si coapselor tale, dar de asemenea si a dimensiunilor pe care le au sanii tai, care sunt alcatuiti in principal din tesut gras. Daca pielea nu se retrage si ea atunci cand o parte din grasime dispare de la nivelul sanilor tai, ai putea sa te alegi cu o pereche de sani lasati, de piele intinsa sau cu niste sani cu aspect gol, ceea ce te-ar putea face sa fii o candidata pentru o operatie de lifting al sanilor sau pentru o augmentare a sanilor.
Daca ai planuit sa pierzi cam 10% sau mai mult din greutatea ta corporala, este mai intelept sa astepti pana cand ti-ai atins scopul inainte de a face o interventie chirurgicala cosmetica la nivelul sanilor, pentru ca sa iti cunosti dimensiunile de pornire. In acest mod, o sa ai cele mai multe sanse de a avea un rezultat satisfacator pe termen lung.
Cat de mult o sa ma doara sanii dupa marirea lor?
Oamenii simt durerea in mod diferit- unii oameni sunt mai sensibili ca altii si, conform unui articol de pe Webmd.com, sunt implicati atat factori psihologici, cat si unii fizici.
Dupa ce am efectuat cateva mii de interventii chirurgicale de augmentare a sanilor, dupa ce am vorbit cu cateva femei in cadrul primei lor vizite post operatorii si dupa ce am evaluat chestionarele la care au raspuns unele paciente privind nivelul lor de discomfort si de durere resimtit in primele cateva zile in urma operatiei, am descoperit faptul ca femeile descriu in mod obisnuit senzatia resimtita ca pe una de discomfort si nu ca pe una de durere.
Timp de trei zile in urma operatiei, in medie, femeile care au avut copii imi spun ca se simteau de parca sanii lor erau plini de lapte dupa ce nascusera. Femeile care nu au nascut au descris senzatia resimtita ca fiind una de stramt, de arsura sau de presiune. Senzatia de discomfort incepe in mod normal sa scada din a patra zi dupa efectuarea interventiei chirurgicale. Aproape 90% dintre pacientele mele imi spun ca se simt destul de comfortabil pentru a se intoarca la locul lor de munca de la birou inca din a cincea zi.
Eu le prescriu medicamente pacientelor mele pentru a le face sa se simta mai comfortabile in timpul perioadei de recuperare. Printre acestea, se numara si un narcotic, un relaxant muscular si un anti inflamator. In timp ce unele femei iau aceste medicamente asa cum le-a fost prescris, unele pot sa ia doar un medicament anti inflamator si ocazional cate un medicament analgezic. Ele ar putea, de asemenea, sa ia un relaxant muscular seara inainte de culcare, pentru a le ajuta sa doarma.
In afara de medicamentele pe cale orala, unii medici chirurgi le dau de asemenea pacientelor si pompe de durere. Ei o sa insereze un cateter )un tub de dimensiuni mici) langa locul operatiei dupa efectuarea interventiei chirurgicale. Acest tub e atasat de o pompa care le administreaza in mod automat si continuu un anestezic local timp de cateva zile dupa efectuarea operatiei.
Eu nu sunt un fan al pompelor de durere din urmatoarele motive
- Acestea pot sa reprezinte un punct de intrare pentru bacterii si alte micro organisme
- Pacientul nu poate sa creasca rata pompei pentru ca prea multe medicamente ar putea sa fie toxice pentru corp
- Atunci cand pacienta doarme, ea trebuie sa fie atenta ca dispozitivul sa nu fie prins sub asternuturi sau pe podea, pentru ca tubul ar putea sa iasa
- Locul cateterului si pompa trebuie sa fie protejate de apa, ceea ce face ca spalarea sa fie si mai dificila
- Dispozitivul trebuie sa fie indepartat la o vizita ulterioara
- Cel mai important este aptul ca am descoperit ca senzatia de discomfort si de durere poate sa fie tratata cu ajutorul medicamentelor administrate pe cale orala
Femeile care isi folosesc bratele pentru a ridica, a impinge sau a trage (cum ar fi de exemplu asistentele medicale, coafezele si chelneritele) se intorc in mod normal la locul de munca la sfarsitul celei de a doua saptamani, la aproximativ 14 zile de la efectuarea operatiei. Desi ar putea sa aiba parte de o usoara senzatie de discomfort, pacientele pot sa faca fata acestei senzatii si o sa se simta mai bine din a treia saptamana.
Implanturile mamare și alăptarea – Pot alăpta dacă mi-am pus implanturi?
Multe femei doresc să afle dacă mai pot alăpta după o operaţie de mărire a sânilor. Răspunsul este: da. Nu este nicio diferenţă între femeile cu implanturi şi cele fără intervenții de augmentare a sânilor în ce privește alăptarea. De fapt, femeile care au alăptat înainte de a-şi mări sânii, dar şi după, au afirmat că alăptarea cu implanturi este mai uşoară!
Alăptarea reprezintă o preocupare continuă în cazul pacientelor care şi-au mărit sânii. În trecut, femeile care recurgeau la aceste implanturi erau deja mame. În prezent însă, din ce în ce mai multe femei care îşi măresc sânii sunt tinere, necăsătorite şi fără copii.
În 1992 a fost raportat primul caz de boală cauzată de silicon. La acea vreme, se credea că alăptarea cu implanturi de silicon punea în pericol sănătatea sugarului. Au fost efectuate însă studii pentru a demonstra contrariul, invocându-se faptul că molecula de siliciu este prea mare pentru a trece în canalele de lapte. Mai târziu, siliconul a fost retras, implanturile cu soluţii saline rămânând singurele oferte de pe piaţă. Deşi soluţia salină se scurge în lapte, ea este o substanţă inertă, fără efecte nocive asupra mamei sau a copilului.
În prezent, sunt derulate anumite cercetări legate de plasarea implantului şi de locul inciziei. Se consideră că este mai bine ca implantul să fie plasat submuscular şi să se evite incizia periareolară. În acest fel, implantul interferează mai puţin cu canalele de lapte. Totuşi, acest lucru nu este garantat 100%. Există femei care au implanturi în alte zone decât cele menţionate şi nu au probleme de alăptare.
Alăptarea după operația cu implanturi mamare – Cât este de sigura?
Este important ca, înainte de operaţie, să discutaţi cu chirurgul despre alăptarea în viitor. Astfel, acesta va colabora cu dumneavoastră pentru a găsi cele mai bune soluţii chiar dacă nu plănuiţi să aveţi un copil în viitorul apropiat. Conform Academiei Americane de Pediatrie, alăptarea constituie soluţia optimă de hrănire a bebeluşului.
În prezent, sunt derulate anumite cercetări legate de plasarea implantului şi de locul inciziei. Se consideră că este mai bine ca implantul să fie plasat submuscular şi să se evite incizia periareolară. În acest fel, implantul interferează mai puţin cu canalele de lapte. Totuşi, acest lucru nu este garantat 100%. Există femei care au implanturi în alte zone decât cele menţionate şi nu au probleme de alăptare.
Este important ca înainte de operaţie să discutaţi cu chirurgul despre alăptarea în viitor. Astfel, acesta va colabora cu dumneavoastră pentru a găsi cele mai bune soluţii chiar dacă nu plănuiţi să aveţi un copil în viitorul apropiat. Conform Academiei Americane de Pediatrie, alăptarea constituie soluţia optimă de hrănire a bebeluşului.