Coșul meu
anatomia sanilor

Anatomia sanilor: de cand si pana la ce varsta cresc sanii?

Pentru a intelege cum se obtine creșterea naturala a sanilor, este important sa cunoaștem anatomia de baza al sanilor.

Sanii sunt alcătuiți în special din țesut gras, țesut glandular și tesuturi conective. De asemenea în sâni se găsesc artere, vene și nervi precum și un sistem limfatic. Sunt foarte puțini muschi în sâni. Mușchii pieptului, cunoscuți sub numele de pectorali, sunt aflati în spatele sanilor.

Dezvoltarea sanilor

In ciuda tuturor miturilor care circula in popor, in realitate sunt doua perioade în vaita unei femei când cresc sanii natural – pubertatea și sarcina.

Pubertatea

În timpul pubertatii hormonii de estrogen și progesteron joaca un rol în dezvoltarea sanilor. Creșterea din timpul pubertatii poate fi împărțită în 5 etape

  • Etapa 1 – sfarcurile se înaltă de la nivelul pieptului, dar pieptul rămâne plat. Acest proces poate începe de la vârsta frageda de 8 ani pana la 13 ani.
  • Etapa 2 – sfarcurile capata un aspect „pufos” și se vede puțina ridicatura de san din cauza formarii conductelor de lapte și a tesutului de grăsime.
  • Etapa 3 – sanii încep sa crească în mărime. Initial cresc în forma conica, apoi se retunjesc.
  • Etapa 4 – sfarcurile și aerola încep să se proiecteze în exterior. Țesutul sanilor continua sa crească.
  • Etapa 5 – sanii ajung la dimensiunea adulta.

Când se opresc din crescut sanii?

Dezvoltarea sanilor se zice ca durează de la 3 la 5 ani și pana la 10 ani pentru unele. Unii cred ca dezvoltarea sanilor și pubertatea se termina în jurul varstei de 18 ani, alții cred ca în jurul varstei de 21 ani, alții la 25 ani.

Sarcina

Hormonii ce sunt responsabili pentru creșterea sanilor în timpul pubertatii sunt de asemenea responsabili și pentru creșterea lor în timpul sarcinii – estrogen și progesteron. Un alt hormon secretat de glanda pituitara în timpul sarcinii este prolactin. Acest hormon este responsabil pentru producerea de lapte.

Cum am menționat și anterior, sanii sunt alcătuiți în special din glande, țesut conector și grăsime. În timpul sarcinii, lobulii sanilor cresc în mărime și numar, în timp ce cantitatea de țesut conector descreste. Acest lucru ofera marinea impresionantă ce este experimentata de multe femei în timpul sarcinii.

După sarcina, când lactarea a încetat, sanii regreseaza de obicei în mărime și forma. Un procentaj foarte mic de femei își mențin sanii creșterea experimentata în timpul sarcinii.

La ce sa te astepti atunci cand sanii tai cresc? Ce se intampla atunci cand sanii tai cresc?

Cresterea normala a sanilor are loc pe parcursul vietii in cazul majoritatii femeilor. Acest lucru incepe inainte de a te naste, se termina la menopauza si are cateva etape intre timp. Pentru ca aceste etape coincid cu fazele din viata unei femei, perioada exacta de timp in care va avea loc fiecare etapa va fi diferita pentru fiecare femeie. Aceste etape vor fi, de asemenea, diferite si pentru persoanele care isi fac schimbare de sex. Dimensiunea sanilor va varia foarte mult de la o persoana la alta.

In orice caz, este important sa fii constienta de dezvoltarea normala, astfel incat sa poti sa observi din timp orice potentiala problema.

Intrebari obisnuite privind dezvoltarea sanilor

Este un lucru foarte obisnuit sa ai intrebari privind sanii tai in diferite etape de dezvoltare, in special din moment ce sanii fiecarei femei sunt diferiti. Sa aruncam o privire asupra a cateva dintre cele mai obisnuite intrebari pe care le pun femeile.

Este posibil sa te doara sanii in timp ce cresc? Si daca se intampla asa, de ce are loc acest lucru?

Da, este posibil ca sanii sa te doara atunci cand cresc. Sanii cresc ca raspuns la actiunea unor hormoni numiti estrogen si progesteron. Pe masura ce intri in pubertate, are loc o crestere a nivelelor acestor hormoni. Sanii tai incep sa creasca datorita actiunii stimulante a acestor hormoni. Nivelele de hormoni pot, de asemenea, sa se schimbe in timpul ciclului menstrual, a perioadei de sarcina, a perioadei de alaptare si a menopauzei. Acesti hormoni pot sa provoace o schimbare in cantitatea de fluid din sanii tai. Acest lucru poate sa faca ca sanii tai sa fie durerosi sau sensibili.

Sanii mei ar trebui sa fie de aceeasi dimensiune?

Majoritatea femeilor au anumite variatii atunci cand vine vorba de dimensiunea sanilor lor. Este perfect normal ca sanii unei femei sa aiba dimensiuni putin diferite sau chiar sa varieze cu doua numere. Chiar si o diferenta mare in dimensiuni nu reprezinta, in general, o problema de sanatate.

O umflatura la nivelul sanilor mei poate sa insemne ca am cancer de san?

In timp ce auto examinarea sanilor tai pentru umflaturi la nivelul sanilor poate sa ajute atunci cand vine vorba de detectarea din timp a cancerului, aceste umflaturi nu inseamna in mod necesar ca ai cancer. Principalul motiv pentru care aceste auto examinari sunt importante este faptul ca acestea te pot ajuta sa afli ce este normal pentru tine. Pentru multe femei, este perfect normal sa aiba unele umflaturi la nivelul sanilor.

Cu ajutorul examinarilor in mod regulat, poti sa observi ca aceste umflaturi pot sa apara si sa dispara, lucru care se intampla in mod obisnuit in timpul ciclului menstrual. Desi majoritatea acestor umflaturi nu reprezinta o cauza de ingrijorari, ar trebui totusi sa iti contactezi medicul atunci cand gasesti o umflatura pentru prima data. Unele dintre aceste umflaturi pot sa aiba nevoie sa fie drenate sau chiar sa fie eliminate complet daca devin o sursa de discomfort.

Semne ale dezvoltarii sanilor

Alte schimbari care au loc la nivelul corpului tau pot sa iti arate ca sanii tai incep sa creasca sau ca se pregatesc sa faca acest lucru. Printre aceste semne, se numara:

  • Aparitia unor umflaturi mici si ferme sub sfarcurile tale
  • Senzatie de mancarime in jurul sfarcurilor si in zona pieptului
  • Senzatie de durere la nivelul sanilor
  • Dureri de spate

Etape ale dezvoltarii sanilor

Sanii se dezvolta pe parcursul vietii unei femei- inainte de nastere, in timpul pubertatii, in perioada sarcinii si in timpul menopauzei. O sa existe, de asemenea, schimbari in dezvoltarea sanilor in cadrul acestor etape, in timpul menstruatiei, dar si in timpul sarcinilor.

Etapa nasterii: dezvoltarea sanilor incepe inca de cand copilul femela inca e un fetus. Pana in momentul in care se naste, copilul deja va avea sfarcuri si canale pentru lapte.

Etapa de pubertate: Perioada normala de pubertate la fete poate sa inceapa inca de la varsta si de la cel tarziu 13 ani. Atunci cand ovarele tale incep sa creeze estrogen, acest lucru va face ca tesuturile tale mamare sa inceapa sa adune grasime. Aceasta grasime in plus va face ca sanii tai sa inceapa sa devina mai mari. Aceasta este, de asemenea, si perioada in care cresc si canalele de lapte. Din momentul in care a inceput ovulatia si ai inceput sa ai un ciclu menstrual, canalele tale de lapte vor incepe sa formeze glande. Acestea sunt numite glande secretorii.

Etapa de menopauza: in mod obisnuit, femeile incep sa intre in menopauza in jurul varstei de 50 de ani, dar pentru unele femei poate sa inceapa mai devreme. In timpul menopauzei, corpul tau nu va mai produce la fel de mult estrogen ca inainte si acest lucru va incepe sa iti afecteze sanii. Acestia nu vor mai fi la fel de elasticiti si pot chiar sa scada in dimensiuni, ceea ce ii face sa se lase. Cu toate acestea, daca urmezi o terapie cu hormoni, poti sa ai parte de aceleasi simptome ca si in cazul ciclurilor menstruale.

Dezvoltarea sanilor dupa tratamentul cu hormoni

Dezvoltara sanilor variaza, de asemenea, si pentru persoanele care fac o schimbare de sex. Acest lucru are loc in mod gradat si, prin urmare, daca treci printr-o schimbare de sex, sa nu te astepti la o schimbare imediata. In mod obisnuit, este nevoie de ani intregi pentru ca sanii sa se dezvolte in mod complet in urma unui tratament hormonal.

Sanii tai pot sa fie inegali in timpul procesului de dezvoltare si chiar si atunci cand acest proces s-a incheiat. Acest lucru e complet normal pentru orice femeie.

Este foarte important de subliniat faptul ca nu ar trebui sa iei mai mult estrogen decat ti-a fost recomandat pentru ca dezvoltarea sanilor tai sa aiba loc mai repede. O cantitate mai mare de estrogen nu va face ca sanii tai sa se dezvolte mai rapid si acest lucru poate, de asemenea, sa fie extrem de periculos pentru starea ta de sanatate.

Sunt necesare mai multe cercetari atunci cand vine vorba de cancerul de san in randul femeilor transgender. Cu toate acestea, este foarte important ca sa urmezi instructiunile recomandate pentru toate femeile atunci cand vine vorba de sanatatea sanilor tai si de cancerul de san. Ar trebui sa vorbesti cu medicul tau in privinta celor mai bune moduri de detectare a cancerului de san.

Ce ar trebui sa stii dupa dezvoltarea sanilor

La scurt timp dupa ce sanii tai s-au dezvoltat, ar trebui sa incepi sa efectuezi auto examinari ale sanilor tai in mod regulat. Poti sa intrebi un medic in privinta modului corect prin care iti poti examina sanii, dar acesta este in general foarte simplu si poate sa fie facut in termen de doar cateva minute de acasa. Auto examinarea sanilor tai in mod regulat poate, de asemenea, sa te ajute sa te familiarizezi cu sanii tai si, prin urmare, iti va fi mai usor sa observi orice schimbare care are loc. Ar trebui sa vorbesti cu medicul tau despre aceste schimbari.

Este foarte important sa ai grija de sanii tai dupa ce acestia se dezvolta si poti sa eviti o parte din durerea pe care ar putea-o cauza. De exemplu, purtarea unui sutien le poate oferi sanilor tai sustinere si comfort. Daca alergi sau participi la diferite sporturi, iti poti dori sa porti un sutien sportiv pentru a le oferi mai multa sustinere si sa eviti orice ranire sau senzatie de discomfort.

Schimbarile sanilor

De-a lungul vietii tale, sanii tai vor trece prin mai multe schimbari dupa ce s-au dezvoltat. Aceste schimbari pot sa aiba loc in timpul ciclului tau menstrual din fiecare luna, dar si in timpul perioadei de sarcina.

Schimbarile din timpul ciclului menstrual

Fiecare ciclu lumar va produce anumite schimbari la nivelul sanilor tai datorita hormonilor. Sanii tai pot sa devina mai mari si durerosi in timpul ciclului si sa se intoarca la dimensiunile lor obisnuite dupa ce a trecut aceasta perioada.

Schimbarile din timpul perioadei de sarcina

In timpul perioadei de sarcina, sanii tai vor incepe sa devina pregatiti sa produca lapte pentru copilul tau, iar acest proces este numit lactatie. Acest proces va duce la aparitia mai multor schimbari la nivelul sanilor tai, printre care se pot numara:

  • Umflarea aureolelor, inchiderea acestora la culoare si cresterea lor in dimensiuni
  • Umflarea sanilor
  • O senzatie de durere pe partile laterale ale sanilor
  • O senzatie de gadilare la nivelul sanilor
  • Vasele de sange de la nivelul sanilor tai devin mai usor de observat
Cand ar trebui sa vezi un medic

Ar trebui mereu sa vezi un medic daca gasesti o noua umflatura sau o umflatura care devine din ce in ce mai mare sau care nu se schimba in cadrul ciclului tau lunar. Ar trebui sa vorbesti cu medicul tau daca ai o pata pe sanii tai care este rosie si dureroasa. Acest lucru poate sa reprezinte un semn de infectie, care va avea nevoie de un tratament cu medicamente.

Ar trebui sa vorbesti cu medicul tau daca ai orice simptom al cancerului de san. Printre aceste simptome, se numara:

  • O scurgere din sfarcuri care nu este lapte
  • Umflarea sanilor
  • Piele iritata pe sani
  • Durere la nivelul sfarcurilor
  • Sfarcul tau care se intoarce pe interior

2 comments

  1. Ada Hurducaş

    Salut! Am 13 ani si ciclul mi-a început acum 2 ani jumate port cupa b, mă întreb, o să mai crească?

    1. Buna. Desigur. La varsta aceasta, ai grija sa mananci sanatos, sa faci sport si sa iei note bune la scoala. Sanii vor creste cativa ani buni inainte de acum inainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *