Anatomia sanilor: de cand si pana la ce varsta cresc sanii?

Pentru a intelege cum se obtine creșterea naturala a sanilor, este important sa cunoaștem anatomia de baza al sanilor.

Sanii sunt alcătuiți în special din țesut gras, țesut glandular și tesuturi conective. De asemenea în sâni se găsesc artere, vene și nervi precum și un sistem limfatic. Sunt foarte puțini muschi în sâni. Mușchii pieptului, cunoscuți sub numele de pectorali, sunt aflati în spatele sanilor.

Dezvoltarea sanilor

In ciuda tuturor miturilor care circula in popor, in realitate sunt doua perioade în vaita unei femei când cresc sanii natural – pubertatea și sarcina.

Pubertatea

În timpul pubertatii hormonii de estrogen și progesteron joaca un rol în dezvoltarea sanilor. Creșterea din timpul pubertatii poate fi împărțită în 5 etape

  • Etapa 1 – sfarcurile se înaltă de la nivelul pieptului, dar pieptul rămâne plat. Acest proces poate începe de la vârsta frageda de 8 ani pana la 13 ani.
  • Etapa 2 – sfarcurile capata un aspect „pufos” și se vede puțina ridicatura de san din cauza formarii conductelor de lapte și a tesutului de grăsime.
  • Etapa 3 – sanii încep sa crească în mărime. Initial cresc în forma conica, apoi se retunjesc.
  • Etapa 4 – sfarcurile și aerola încep să se proiecteze în exterior. Țesutul sanilor continua sa crească.
  • Etapa 5 – sanii ajung la dimensiunea adulta.

Când se opresc din crescut sanii?

Dezvoltarea sanilor se zice ca durează de la 3 la 5 ani și pana la 10 ani pentru unele. Unii cred ca dezvoltarea sanilor și pubertatea se termina în jurul varstei de 18 ani, alții cred ca în jurul varstei de 21 ani, alții la 25 ani.

Sarcina

Hormonii ce sunt responsabili pentru creșterea sanilor în timpul pubertatii sunt de asemenea responsabili și pentru creșterea lor în timpul sarcinii – estrogen și progesteron. Un alt hormon secretat de glanda pituitara în timpul sarcinii este prolactin. Acest hormon este responsabil pentru producerea de lapte.

Cum am menționat și anterior, sanii sunt alcătuiți în special din glande, țesut conector și grăsime. În timpul sarcinii, lobulii sanilor cresc în mărime și numar, în timp ce cantitatea de țesut conector descreste. Acest lucru ofera marinea impresionantă ce este experimentata de multe femei în timpul sarcinii.

După sarcina, când lactarea a încetat, sanii regreseaza de obicei în mărime și forma. Un procentaj foarte mic de femei își mențin sanii creșterea experimentata în timpul sarcinii.

Reply